Relatietherapie

Relatietherapie
En ze leefden nog lang en gelukkig

Het hebben van een goede relatie maakt het leven op veel gebieden beter. Maar wat als de eerste barsten ontstaan zijn en jullie er niet meer samen uitkomen? Probeert bijvoorbeeld een van jullie aan te dringen op contact, communicatie en verbinding terwijl de ander zich terugtrekt uit angst voor nog meer ruzie? Over het algemeen wachten koppels namelijk te lang voordat ze hulp inschakelen waardoor de problemen alleen maar toenemen. Gelukkig hoeft het niet heel ingewikkeld te zijn om relatieproblemen aan te pakken.

Succesfactoren voor een goede relatie zijn luisteren, helder communiceren, intimiteit (hoeft niet per se seks maar kan uiteraard wel), humor en het uiten van je waardering. Deze zullen dan ook centraal staan tijdens de gesprekken.
De gesprekken

Tijdens de gesprekken gaan we onder andere jullie persoonlijke hechtingstijl bespreken: is deze veilig, angstig (snel boos of claimgedrag) of vermijdend (weg lopen of terugtrekken)? Wat zijn jullie communicatiestijlen? Hoe bespreken jullie een ruzie? Is er sprake van seksuele tevredenheid? In welke relatiefase bevindt jullie relatie zich?

Elke relatiefase brengt namelijk zijn eigen uitdagingen met zich mee: wat zijn deze, hoe weet je dat je bent vastgelopen en wat doe je eraan?

Ook gaan jullie leren om wensen en behoeften (van jezelf en voor de relatie) te delen in plaats van te reageren vanuit boosheid of verwijt. Gelukkig zijn dit vaardigheden die te leren zijn en daarom zullen we deze ook gaan oefenen. 
Het gewenste doel

De gewenste doelen van relatietherapie kunnen heel verschillend zijn. Ik heb koppels geholpen met bijvoorbeeld:
• minder ruzie maken
• elkaar weer seksueel toelaten
• het openen van de relatie
• het herstel van vertrouwen na vreemdgaan van de partner
• de seksverslaving of fetisj van de partner
• binnen een heteroseksuele relatie blijkt een van de partners (ook) op iemand van hetzelfde geslacht te vallen

Tijdens mijn therapie draag ik de visies uit van Sue Johnson, Esther Perel en Jean-Pierre van de Ven.

Bij relatietherapie maak ik gebruik van:

EFT (Emotionally Focused Therapy) is ontwikkeld door dr. Sue Johnson uit Canada. Ze heeft jarenlang onderzoek gedaan naar stellen en zocht naar een effectieve manier om de verbinding tussen twee partners te herstellen en/of te verbeteren. Deze inzichten samen vormen, net als bij EFT voor gezinnen en EFT voor individuen de basis voor 'EFT voor stellen'.


De grondbeginselen:

  • Niemand is gemaakt om alleen te zijn.
  • In de veilige aanwezigheid van een geliefde kun je meer aan.
  • Ieder mens voelt zich goed binnen een veilige en verbonden relatie.


EFT is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van therapie, met als doel partners weer samen te brengen. Belangrijk is dat beide partijen bereid zijn zich open te stellen en in te zetten voor de relatie.

Meer informatie vind je hier.

Transactionele analyse (TA) gaat er van uit dat ervaringen die je in je vroege leven hebt opgedaan, bepalend zijn voor de besluiten die je nu neemt. Binnen een TA zijn er drie manieren om de wereld om ons heen te ervaren: als 'ouder', als 'volwassene' en als 'kind'. Deze drie ego’s zijn in ieder van ons verenigd en hebben elk hun positieve als negatieve invloeden. Vaak verhelderend om daar inzichten over te krijgen.

Esther Perel

Zij is één van de bekendste relatietherapeuten ter wereld. Velen lezen haar boeken, bekijken haar video's en beluisteren haar podcasts. In januari 2020 heb ik haar persoonlijk ontmoet en heb ik die dag lezingen van haar gevolgd. Deze inspiratie en kennis pas ik toe tijdens de relatietherapie die ik geef.

Jean-Pierre van de Ven

Jean-Pierre van de Ven is relatiepsycholoog met een eigen praktijk in Amsterdam. Bij opleidingsinstituut Psychodidact leert hij therapeuten om zich te bekwamen in relatietherapie. Bij hem heb ik deze module gevolgd.

Cliënten over mij

"Jeremy heeft er voor een groot deel aan bijgedragen dat onze relatie er nog steeds is en sterker nog .... beter is geworden. Mooie inzichten, handreikingen en tools waar ieder koppel iets aan heeft."
Man (53 jaar)
“Fijn dat Jeremy een goede balans weet te vinden tussen onze relatieproblemen en humor. Er is ruimte voor een lach en een traan. Mooi ook dat hij oog heeft voor wat er allemaal gebeurt tussen mij en mijn partner: óók in de stiltes of in onze lichaamshoudingen. Leuke verrassende huiswerk-opdrachtjes geeft hij ook mee.
Vrouw (37 jaar)
"Knap dat Jeremy geen kant kiest en ons keer op keer een spiegel voor weet te houden. Wat hij zegt snijdt hout en ook fijn dat hij ons terugfluit wanneer er te lang lelijke dingen naar elkaars hoofd worden geslingerd. Hij geeft ons dan een time-out, waar we vervolgens eigenlijk best om moeten lachen. Hij zorgt er ook voor dat wij niet naar huis gaan met een rotgevoel maar met een stuk hoop."
Man en vrouw (62 jaar)
Share by: